vineri, 23 mai 2014

Lumina Albastra: Un factor principal de degenerescenta a vederii


Dimineata aceasta probabil ca a inceput cum incepe in fiecare zi. Poate v-ati uitat la raportul de vreme pe televizorul cu ecran plat inainte sa intrati in dus, ati raspuns la un email pe tableta imediat dupa ce v-ati imbracat, sau ati dat un mesaj unui prieten de pe smart-phone in timp ce mancati micul dejun.

Sansele sunt ca nu v-ati gandit la lumina albastra la care ati fost expusi si nici la cum poate ea sa va afecteze vederea in viitor, cel putin nu pana cand v-ati regasit citind acest articol.

Conform unei colectii intregi de studii, lumina albastra ce este emisa de dispozitivele sus-mentionate sau cea emisa de luminile interioare si soare , poate avea un efect negativ asupra celulelor vizuale. Expunerea cumulativa poate genera o deteriorare permanenta a vederii , dar si sa creasca sever riscul dezvoltarii Degenerescentei Maculare legata de Varsta (DMLV).

De fapt, unii cercetatori sunt ingrijorati ca deteriorarea adusa retinei poate ajunge la proportii epidemice.
"Aceasta problema se va agrava, pentru ca oamenii traiesc mai mult si copii folosesc dispozitive electronice de la varste fragede, mai ales pentru teme, in loc de hartie", Dr. Celia Sanchez Ramos, un investigator la Universitatea Compultense din Mardid. " Ochii nu sunt creati pentru a se uita direct in lumina, ci sunt facuti pentru a vedea la lumina".

Mama Natura ne-a inarmat cu "ochelari interni", facuti din pigment macular. Acest pigment, compus din luteina, zeaxantina si mezo-zeaxantina, este regasit in centrul maculei. Acesti "ochelari" protejeaza celulele cu bastonas si cu conuri necesare vederii centrale si periferice.

Insa, daca acest pigment mancular nu este la densitatea optima, el va permite o cantitate mai mare de lumina albastra daunatoare sa deterioreze aceste celule, implicit afectand negativ nu numai cum vedem, ci si ce vedem.

Cum poti sa iti protejezi ochii de lumina albastra? Uitati 4 sfaturi utile.

Imprieteneste-te cu Mezo-zeaxantina,
Desi luteina si zeaxantina pot fi extrase partial din dieta, mezo-zeaxantina este produsa de catre ochi din luteina. Insa, acest procest este constant insuficient, la unii mai mult decat la altii. In timp ce luteina si zeaxantina pot fi regasite in produse precum porumbul, spanacul sau oua. Mezo-zeaxantina se gaseste in cantitati infime in anumite fructe de mare rare.

Pentru ca dieta noastre nu ofera cel mai important pigment macular, mezo-zeaxantina, si procesul de productie este insuficient din varii motive (inclusiv lipsa luteinei din dieta), suplimentarea cu antioxidanti este cheia. Vitaminele pentru ochi ajuta, iar MacuShield este singurul produs ce contine toti cei trei carotenoizi-antioxidanti maculari. MacuShield este produs premium din Anglia si este cel mai recomandat produs de catre specialistii din domeniul oftalmologiei.

Protejeaza-ti Ochii
Tinand cont ca lumina soarelui contine este facuta si din lumina albastra, tot timpul sa purtati ochelari in exterior. Cand va selectati ochelarii, alegeti maro, galbeni - acestia reduc incetosarea si filtreaza lumina albastra.

In interior, mai ales cand privim la smart phone-uri, tablete, PC sau ecrane de televizor, purtati ochelari cu proprietati de filtrare a luminii albastre. Acestia sunt foarte eficienti pentru reducerea expunerii la lumina albastra.

Ia o Pauza!
Petreci mult timp in fata calculatorului? Ar fi indicat sa iei o pauza la fiecare 30 minute (ideal) din fata ecranului calculatorului. In timpul acestor pauze, priveste la distanta sau inchide ochii pentru cateva secunde pentru a ii odihni.

Seteaza ecranul calculatorului tau, impreuna cu alte ecrane de la alte dispozitive electronice, pe 'auto-brightness'. De asemenea, mareste font-ul la scrisul de pe ecranul tau pentru a solicita cat mai putin ochii. Cand folositi telefonul sau tableta, incercati sa pastrati aparatul la minim 30 cm.

Inchideti ecranele pe timpul noptii
Evitati sa priviti la PC, tableta, smart phone, sau televizoare LED mai tarziu de 2 ore inainte de somn. Lumina albastra poate sa inhibe corpul de la productia de melatonina. Astfel, nu numai ca acest act va afecteaza ochii si duce la pierderea calitatii veder, ci si va ajuta sa dormiti mai bine.


vineri, 16 mai 2014

Craitele MacuShield: Frumusetea si Sanatatea Naturii in Penita

Astazi, MacuShield este recompensat de unul din bunii nostri prieteni cu un tablou pictat in penita. Tablou subliniaza frumusetea craitelor, planta din care este extrasa mezo-zeaxantina specifica si special pentru MacuShield.

Craitele sunt plante cu o inflorescenta bogata, minunate pentru gradina de acasa. Ele protejeaza impotriva daunatorilor si a tantarilor. Precum si craitele, MacuShield protejeaza retina de daunatorii naturali : lumina albastra de lungime de unda scurta si de radicalii liberi produsi de stresul oxidativ (ex: fumatul).

Mezo-zeaxantina este cel de-al treilea carotenoid macular, alaturi de luteina si zeaxantina. Impreuna ei formeaza pigmentul macular, un filtru natural de protectie al ochiului, a retinei. Mezo-zeaxantina este responsabila cu vederea centrala si claritatea vederii. In momentul in care pigmentul macular scade, indiferent daca purtam sau nu ochelari, imaginea devine neclara, incetosata si contrastul formelor dispare.

Mezo-zeaxantina este produsa in mod normal de catre retina din luteina, motiv pentru care noi ne suplimentam dieta cu produse ce contin luteina. Acest proces de productie este insuficient si daca am trai 150 de ani aproape toata lumea ar fi afectata de degenerarea maculara.

Insa, unele persoane au anumite deficiente genetice sau de dieta ce grabesc acest proces, degenerescenta maculara instalandu-se mult mai repede. Degenerarea maculara legata de varsta (DMLV) apare in general la persoanele cu varsta de peste 55 ani. DMLV-ul este o patologie dificila pentru care nu exista un tratament curativ. Cea mai buna metoda este sa prevenim pe cat putem printr-o alimentatie sanatoasa bogata in carotenoizi maculari (luteina se gaseste in legume de culoare verde-inchis, oua sau anumite fructe). Mezo-zeaxantina este gasita in anumite fructe de mare, dar in cantitati foarte mici. Astfel, uneori este nevoie sa ne suplimentam dieta cu produse ce contin toti cei trei carotenoizi maculari : luteina, zeaxantina si mezo-zeaxantina.

joi, 8 mai 2014

Degenerescenta Maculara - O cazua principala a orbirii

Macula si Retina
Degenerescenta Maculara Legata de Varsta, cunoscuta si sub numele de DMLV, este o patologie ce afecteaza zona centrala a retinei, mai precis macula, din spatele ochiului. Macula este formata din trei carotenoizi: luteina si zeaxantina, situate cu preponderenta in periferia foveei si mezo-zeaxantina, gasita din abundenta in zona centrala- zona responsabila cu performanta vizuala.

In stadiile incipiente ale DMLV-ului se formeaza cumulari de material lipidic sub epiteliul pigmentului retinian. Aceste depozite sunt numite drusen si sunt observate ca niste puncte galben-pale pe retina.
Acumularea de Drusen
DMLV- Forma Umeda
In stadii avansate de degenerescenta maculara, pigmentul retinian poate fi atrofiat complet. Aceasta pierdere poate aparea in zone restranse sau in totalitate (atrofiere geografica). In unele cazuri, apar cresteri de vase sub stratul de pigment si ocazional in zona sub-retiniana (DMLV exudativ sau neo-vascular).

Perioadele initiale sunt in general asimptomatice, insa efectele asupra vederii sunt devastatoare pentru pacientii cu degenerescenta maculara avansata. Acestea pot conduce pana la pierderea completa a functiei vizuale centrale.