joi, 8 mai 2014

Degenerescenta Maculara - O cazua principala a orbirii

Macula si Retina
Degenerescenta Maculara Legata de Varsta, cunoscuta si sub numele de DMLV, este o patologie ce afecteaza zona centrala a retinei, mai precis macula, din spatele ochiului. Macula este formata din trei carotenoizi: luteina si zeaxantina, situate cu preponderenta in periferia foveei si mezo-zeaxantina, gasita din abundenta in zona centrala- zona responsabila cu performanta vizuala.

In stadiile incipiente ale DMLV-ului se formeaza cumulari de material lipidic sub epiteliul pigmentului retinian. Aceste depozite sunt numite drusen si sunt observate ca niste puncte galben-pale pe retina.
Acumularea de Drusen
DMLV- Forma Umeda
In stadii avansate de degenerescenta maculara, pigmentul retinian poate fi atrofiat complet. Aceasta pierdere poate aparea in zone restranse sau in totalitate (atrofiere geografica). In unele cazuri, apar cresteri de vase sub stratul de pigment si ocazional in zona sub-retiniana (DMLV exudativ sau neo-vascular).

Perioadele initiale sunt in general asimptomatice, insa efectele asupra vederii sunt devastatoare pentru pacientii cu degenerescenta maculara avansata. Acestea pot conduce pana la pierderea completa a functiei vizuale centrale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu